A csempekandalló légfűtési elve

csempekandalló

Az elektromos vagy gázzal történő fűtés kényelmes, nem igényel különösebb munkát, mégis ragaszkodunk a hagyományos módszerekhez, mint a kandallók, kályhák. Talán a hangulat miatt vagy mert olcsóbb alternatíva? A csempekandalló elterjedt berendezés, nemcsak mutatós, de igen hatékony. Széles forma-, méret- és teljesítménykínálatból választhatunk, az otthonunk stílusának megfelelő formával, színnel. A csempekandalló a legkorszerűbb fűtési elvvel működik.

A kerámiaburkolat és a tűztér között lévő légrés levegős hőcserélőként funkcionál. Kandallóknál kétféle hőleadás van jelen. Az egyik a sugárzó hő, amit az üvegfelületen keresztül szolgáltatnak, a másik a konvekciós fűtés. A hideg levegő az alsó szellőzőnyíláson beáramlik, majd felfűtve a felsőn távozik. Hosszabb ideig való fűtésnél a cserépburkolat átmelegszik és tárolja a hőt. Így a tüzelés befejezése után még hosszú ideig meleg van. A csempekandallóval történő fűtés nagyon hatékony fűtési módszer.

A környezetbarát fatüzelésű kályha

A fa megújuló erőforrásunk, újrateremthető, ezért fűtésre alkalmazása környezetbarát. Elégetésével nem szabadulnak fel a környezetünkre káros anyagok. Már a XVII. század óta ismert a fatüzelésű kályha Magyarországon. Leghatékonyabb és gazdaságosabb a hőtárolós változat, ami a fa pótlásának befejezésével, a hőtároló blokk segítségével még órákig szolgáltatja a meleget. Ez a fatüzelésű kályha így kényelmes is, mert nem kell folyton pótolni a tüzelőanyagot. Remek az éjszakai meleg fenntartásához.

Ha kandalló vagy fatüzelésű kályha vásárlása mellett döntünk, a beépítést bízzuk mindig profikra! Fontos, hogy megbízható munkaerőt alkalmazzunk és a fűtőberendezés oly módon legyen beszerelve, hogy az hatékonyan és biztonságosan működjön. Gondoskodni kell az égéslevegő ellátásáról és a füstgáz elvezetéséről. A kevés és sok levegő egyaránt rontja a berendezés energiahatékonyságát. A rendszer időszakos ellenőrzésére bízzunk meg kéményseprő szakembert! Ezek után nincs más hátra, mint egy forró itallal a kezünkben csodálni az üvegen át a lobogó tüzet.

Potonyi Iván

Learn More →