Mik a fő különbségek a lemezfelni és alufelni között?

lemezfelni

A kocsitulajdonosok körében örök kérdés, hogy az alumínium keréktárcsát érdemes választani vagy inkább az acélfelnit? A szakértők szerint nem kell bonyolítani a helyzetet, hiszen bizonyos évszakokban a lemezfelni válik be, míg másokban sokkal jobb teljesítményre képes az alufelni. Milyen eltérések vannak ezen eszközök között?

Nos, a lemezfelni és az alufelni között a legfontosabb különbség az anyagösszetételből és a tartósságból ered. A jó teljesítményű felnik többségének alapja az alumínium ötvözet. Természetesen ez hosszabb élettartamhoz vezet. Manapság inkább az alufelnik a kedveltek, és sokan még télen is ezeket választják. De nem mindig volt ez így.

Például a 80-as években a járművek döntő többségén a lemezfelni volt megfigyelhető. Aztán szép lassan ez a trend megváltozott, és a 2000-es évek elejére már csak a verdák felén volt ilyen keréktárcsa. Ennek oka a kiváló minőségű alufelni elterjedése volt, ami természetesen sokkal szebb, mint az acéltárcsa.

Az alufelnivel felszerelt gépkocsik kinézete radikálisan megváltozik, mindegy, hogy egy olcsó vagy egy prémium járműről van szó. Milyen pozitívumokat tartogat a lemezfelni? Először is ott a tény, hogy az acélnak, mint fő alapanyagnak, kevesebb a költsége a többi matériához, például az alumíniumhoz viszonyítva. Télen pedig azért jelenti a tökéletes választást, mert sokkal jobban ellenáll az időjárási viszonyoknak és a kopásnak.

Felni árak: miért kell többet vagy kevesebbet fizetni?

Mint minden termék esetében, úgy a keréktárcsáknál is sok minden kihat a végső árra. Nem meglepő módon, a felni árak számtalan mindentől függnek. Gondolni kell itt az alapanyagra, a külsőre, a gyártási technológiára és persze a méretekre is. A tárcsák egyik fontos jellemzője a névleges szélesség.

Colban mérik ezt is, akárcsak az átmérőt. Azonban ezzel ellentétben itt már nemcsak egész értékek vannak, hanem felesek és még negyedesek is. A felni árak attól is függnek, hogy milyen szélességű modellt vesz az ember. Természetesen minél szélesebb a produktum, annál drágább. Még több infó megtudható a  felni árakról az alu-felni.eu oldalon.

Potonyi Iván

Learn More →